Varför skall jag få slipat mina knivar?
Låt mig först och främst säga att alla knivar är värda att slipas, även den billigaste. Vad man betalat spelar ingen roll så länge du trivs med det du har. Den största skillnaden mellan en billig och dyr kniv är hur väl eggen är slipad från början. Så oavsett pris och kvalitet så kan du räkna med att en professionell slipning hos Ystad Knivslip alltid kommer att hålla under lång tid. Självfallet beror det sedan på hur du själv hanterar den.
Hur ofta skall jag slipa mina knivar?
Svaret på frågan är i första hand hur du förvarar och hur du använder dem. Se mer under rubriken Var rädd om din kniv. Om du hackar mycket grönsaker, nötter och annat blir kniven snabbt slö. Om du underhåller din kniv med ett diamant/metall/keramiskt bryne eller skärpstål på ett riktigt sätt några gånger i veckan kan det, vid normal användning, räcka att lämna in den för professionell slipning någon gång per år.
När märker jag att kniven är slö?
Gör papperstricket. Ett vanligt kopierings- eller tidningspapper kan hjälpa dig att avgöra om din kniv behöver slipas eller inte. Håll pappret med ena handen och kniven i den andra, dra kniven uppifrån och ner. Gick det enkelt, trögt eller kanske inte alls? Stannar kniven upp eller trasar sönder pappret kan vi konstatera att eggen har tappat sin skärpa. En vass kniv har inga problem att skära igenom pappret.
Släng inte dina gamla knivar.
Oavsett hur gammal och tråkig du tycker att din kniv är att använda så är den alltid värd ett nytt liv. För att vara lite lustig i sammanhanget så är det kanske vi själva som behöver skärpa till oss. Därför är jag glad om jag kan få dig på andra tankar, INTE MINST FÖR ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Sluta släng – kniven går att rädda, den går att få vass igen!
En vass kniv är inte farlig.
Att en vass kniv är farlig är inte sant, men visst skall den handskas med respekt. Nej, det är den slöa kniven som är faran. Den slinter på lökskalet, den glider på tomaten och den krossar det kokta ägget. Det är då det blir riskfyllt för våra känsliga fingrar.