Dra inte knivens egg längs skärbrädan
Ett vanligt fel vi gör är att, med knivens egg, dra undan det vi just hackat eller skurit. Vänd istället på kniven och gör detta med knivryggen.
Diska inte i diskmaskin
Diskmedlet och det varma vattnet förstör både handtag och blad. Dessutom är risken stor att kniven råkar studsa mot annat i maskinen.
Förvara aldrig kniven i besticklådan
Detta gör ingen kniv glad. Här slöar den verkligen till och får både repor och jack. Är du sedan oförsiktig när du skall ta kniven då kan du lätt skada dig.
Använd inte skärbräda av stenmaterial
Visst det är mycket elegant med en marmorskiva men det är ”rena döden” för en kniv. Använd trä eller plast… basta!
Låt inte kniven självtorka
Omedelbart när kniven diskats skall den torkas av ordentligt. För tro det eller ej, även ett rostfritt stål kan rosta.
Använd inte kniven som skruvmejsel
Knivar är till för att hantera matvaror och ingenting annat. Den skall inte fungera som annat verktyg, kapsylöppnare eller för att skära upp kartonger.