Slipvinkeln mäts upp och ställs in med hjälp av mätverktyg

Dra inte knivens egg längs skärbrädan

Ett vanligt fel vi gör är att, med knivens egg, dra undan det vi just hackat eller skurit. Vänd istället på kniven och gör detta med knivryggen.

Diska inte i diskmaskin

Diskmedlet och det varma vattnet förstör både handtag och blad. Dessutom är risken stor att kniven råkar studsa mot annat i maskinen.

Förvara aldrig kniven i besticklådan

Detta gör ingen kniv glad. Här slöar den verkligen till och får både repor och jack. Är du sedan oförsiktig när du skall ta kniven då kan du lätt skada dig.

Använd inte skärbräda av stenmaterial

Visst det är mycket elegant med en marmorskiva men det är ”rena döden” för en kniv. Använd trä eller plast… basta!

Låt inte kniven självtorka

Omedelbart när kniven diskats skall den torkas av ordentligt. För tro det eller ej, även ett rostfritt stål kan rosta.

Använd inte kniven som skruvmejsel

Knivar är till för att hantera matvaror och ingenting annat. Den skall inte fungera som annat verktyg, kapsylöppnare eller för att skära upp kartonger.